autonom@altinbas.edu.tr

(0212) 604 01 00

Laboratuvarlar

AUTONOM Merkez Ofis

AUTONOM Merkez Ofisi, araştırma merkezi bünyesinde bulunan tasarım ve toplantıların gerçekleştirildiği ortamdır. Müdür odası, toplantı odası, araştırma görevlisi ve mühendislerinin bulunduğu ortak çalışma alanlarından oluşmaktadır. Altınbaş Üniversitesi Mahmutbey Teknoloji Yerleşkesi’ nde D blok-1. Katta bulunmaktadır.

Mekanik Tasarım Atölyesi

Mekanik tasarım laboratuvarı, araştırma merkezi bünyesinde planlanan, gizlilik değeri bulunmayan projelerin üretim aşamalarının gerçekleştiği ortamdır. Araştırma merkezinin yanı sıra, üniversite bünyesinde bulunan öğrenci projelerinin bir kısmı burada gerçekleştirilmektedir.  Fiziksel mekân ve teknik donanım bakımından öğrencilerin uygulamaya yönelik becerilerini artıracak yeterliliğe sahiptir. Mekanik atölyede farklı teknolojilere sahip makine ve teçhizatlar bulunmaktadır. Bu donanımlar ile, merkez bünyesinde görevli mühendislerin çalışmaları esnasında öğrenciler gözlem yapabilmekte, tanıtım amaçlı kullanabilmekte ve pratikliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalarda bulunabilmektedir.

Elektrik Elektronik Tasarım Atölyesi

Elektronik tasarım atölyesi, araştırma merkezi bünyesinde planlanan, gizlilik değeri bulunmayan projelere ait elektronik sistemlerin üretiminin gerçekleştirildiği ortamdır. Araştırma merkezinin yanı sıra, üniversite bünyesinde bulunan öğrenci projelerinin bir kısmı burada gerçekleştirilmektedir.  Fiziksel mekân ve teknik donanım bakımından öğrencilerin uygulamaya yönelik becerilerini artıracak yeterliliğe sahiptir. Tasarım atölyesinde farklı kabiliyete sahip birçok üretim ve test cihazı bulunmaktadır. Burada bulunan cihazlar sayesinde; elektrik motoru, motor sürücü, batarya, batarya yönetim sistemi, şarj birimi, araç kontrol sistemi, uçuş kontrol bilgisayarı ve ihtiyaca yönelik farklı kartların üretimleri gerçekleştirilmektedir.

Su Altı Araçları Test Atölyesi

Su altı araçları test atölyesi, araştırma merkezi bünyesinde geliştirilen su altı ve su üstü araçların kabiliyet ve ön sistem testlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmaktadır. Kullanılan havuzun özellikleri doğrultusunda; yüzeysel, sistem geliştirme, görüntü işleme ve otonom kontrol becerileri test ve kalibre edilmektedir.

Kompozit Malzeme Atölyesi

Yapısı ve özelliği birbirinden tamamen farklı iki veya daha fazla malzemenin belirli işlemlerden geçirilip, birleştirilen malzemelerin özelliklerine sahip daha dayanıklı ve daha dirençli yeni bir malzeme üretilme işlemine “kompozit”, ortaya çıkan yeni malzemeye ise “kompozit malzeme” denir.

Yeni nesil hava araçlarının iç ve dış yapılarında sıklıkla kullanılan kompozit malzemeler, hafifliği ve malzemeye verdiği dayanım özellikleriyle tercih edilebilir olmaktadır. Araştırma merkezi bünyesinde geliştirilen projelerin türü ve özelliğine göre farklı malzeme türleri tercih edilmektedir. Hafiflik ve dayanımın ön planda olması gereken projelerde kompozit malzeme sıklıkla kullanılmaktadır. Tasarımı ve üretimi gerçekleştirilen kara, hava ve deniz araçlarında kompozit malzeme kullanılmıştır. Envanterde bulunan kompozit tezgâhı ve fırın sayesinde farklı materyaller, çeşitli üretim teknikleri kullanılarak üretilmektedir.

3D Prototipleme Atölyesi

3D Prototipleme atölyesi; araştırma merkezi bünyesinde gerçekleştirilen projelere ait tasarımların, son üretim öncesinde 3D yazıcılar vasıtasıyla üretilerek inceleme yapma imkânı sunmaktadır. Kara, hava ve deniz araçları başta olmak üzere, kapsamlı veya küçük projelerin belirli parçaları da bu yöntem ile üretilerek incelenmektedir. Ölçü ve şekil yapısı incelenerek gerekli düzeltmelerin uygulandığı tasarımlarda optimize edilmiş son ürünler elde edilmektedir. Envanterde bulunan cihazların kapasite ve adetleri sayesinde gerektiğinde büyük ebatlarda üretim, gerektiğinde çok sayıda ürünün hızlı bir şekilde üretimi gerçekleştirilmektedir.

Elektromekanik Çekme Testi Laboratuvarı

Elektromekanik çekme testi atölyesi, araştırma merkezi bünyesinde tasarımı ve üretimi gerçekleştirilen parçaların dayanım testleri yapılmaktadır.

Çekme testi, bir numunenin kopana dek tek eksende çekme kuvvetlerine maruz bırakıldığı temel bir malzeme bilimi testidir. Testten elde edilen sonuçlar herhangi bir uygulama için malzeme seçimi, kalite kontrol ve malzemenin diğer kuvvetler altında nasıl davranacağını tahmin etmek için kullanılır. Bu test yoluyla maksimum çekme gerilmesi ve maksimum uzama verileri elde edilmektedir.